Triatlon blog

In deze blogs deelt Jim zijn kennis en ervaring mbt de triatlon.

Blog #2: Je gaat deelnemen aan een triatlon.....en nu? 

Ben je geïnspireerd geraakt door het kijken bij/naar een van de vele wedstrijden, wellicht door mijn eerste post over het ontstaan van de triatlon of ben je aangestoken door familie, vrienden of buren. In ieder geval lijkt het je leuk om ook een keer mee te doen en heb jij je ingeschreven voor een triatlon. 

Maar hoe ga je dat nou aanpakken? 

Eerst even terug naar je inschrijving. Als je nog geen NTB (Nederlandse Triathlon Bond) licentie hebt zal je bij inschrijving bij officiële wedstrijden tevens een daglicentie hebben moeten aanschaffen.  

Starten met de triatlon sport doe je het beste in een sprint wedstrijd. Met afstanden rond de 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen zijn dit soort wedstrijden uitermate geschikt om te ervaren of deze duursport ook jou bevalt. Het zijn vaak zeer laagdrempelige wedstrijden. 

Ben je al gewend om langere afstanden af te leggen dan zou een wedstrijd over de kwart afstand (1 kilometer zwemmen, 45 kilometer fietsen en 10 hardlopen) ook nog goed kunnen. Voor goede zwemmers zou een wedstrijd over de Olympische afstand ook nog mogelijk zijn. Het zwemmen is hierbij namelijk met 1500 meter langer dan bij een kwart. Daar tegenover staat weer dat het fietsen met 40 kilometer iets korter is. 

Overigens, afstanden zijn altijd afhankelijk van de parcours mogelijkheden die een organisatie heeft en kunnen altijd enigszins afwijken. 

Natuurlijk kan je ook deelnemen aan wedstrijden met grotere afstanden. Bedenk wel dat hoe groter de afstand wordt hoe serieuzer het gaat worden in training, voorbereiding, materiaal en wedstrijd zelf. 

Anyway, je bent ingeschreven! 

Wat gaat er nu allemaal op je af komen? Natuurlijk ga je trainen, heb je al een heel traject afgelopen voordat je aan de start verschijnt en zal je antwoord willen hebben op vele vragen. 

Hoe en hoeveel moet je 3 aparte sporten gaan trainen om deze in een wedstrijd goed uit te kunnen voeren, welk materiaal en welke spullen kunnen mij helpen in de wedstrijd en moet ik aanschaffen, wat moet ik als voeding nemen voor en tijdens de wedstrijd, hoe gaat het wisselen in zijn werk, wat doe ik aan als kleding, je gaat immers eerst zwemmen. Ga je dan met je natte zwempak/zwembroek op de fiets en doe ik dan ook andere kleding aan bij het lopen. Moet ik fietsschoenen en loopschoenen hebben of kan ik met mijn loopschoenen ook fietsen, hoe moet het dan met je startnummers, krijg ik 1 of 2 startnummers? 

Zo zijn er natuurlijk nog vele vragen en over de laatste hier gestelde vraag, je krijgt vaak maar 1 startnummer! 

Een tip kan ik je daarom al geven. Koop in ieder geval een startnummer band. Dat is een elastieken band waar je je startnummer op kunt spelden en draag je om je middel. Deze doe je om voordat je gaat fietsen met je nummer op je rug. Wissel je naar het lopen draai je eenvoudig het nummer naar voren. 

Bij het aanmelden voor de wedstrijd laat je je licentie zien of geef je aan dat je een daglicentie hebt en krijg je meestal een zak/envelop waar in ieder geval je startnummer en wat stikkers in zitten. Het startnummer spreekt voor zich maar stikkers zijn er voor je fiets en je helm. 

Laat ik je in ieder geval behoeden voor de teleurstelling dat je aangekomen bij de wedstrijd niet eens mag starten. 

Dat zou in de meeste gevallen kunnen gebeuren in 2 situaties. 

·       Als je geen wetsuit hebt en de organisatie als blijkt dat de watertemperatuur te laag is, het dragen van een wetsuit verplicht stelt.  

·       Bij het inchecken bij de wisselzone als blijk dat je geen fietshelm hebt (een fietshelm is verplicht) of je fiets niet in orde is (met name de remmen worden gecontroleerd en ook of het stuur goed vastzit). 

 

Om bij het zwemmen te beginnen. 

De meeste triatlon wedstrijden starten in open water. Er zijn richtlijnen opgesteld t.a.v. het dragen van een wetsuit die moeten voorkomen dat er mensen met onderkoelings- of oververhittingsverschijnselen het water uitgehaald moeten worden. 

Deze richtlijnen betreft agegroupers en zijn: 

Zwemafstand                    Wetsuit verboden                          Wetsuit verplicht 
t/m 1500 meter               22°C en hoger                                15,9°C en lager 
1501 meter en langer    24,6°C en hoger                             15,9°C en lager 

 

Agegroup 60+, wanneer er een aparte startserie is 

Zwemafstand                    Wetsuit verboden                          Wetsuit verplicht 
Alle afstanden                  24,6°C en hoger                             15,9°C en lager 

 

Om het wat ingewikkelder te maken zijn er ook wedstrijden die niet onder de vlag van de NTB worden gehouden. Deze kunnen een afwijkend regelement hanteren. 

Tip: Organisaties geven vaak via social media kanalen en hun website de actuele watertemperatuur door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

O ja, in het wedstrijdreglement staat ook dat je iedere zwemslag mag gebruiken 😊 

 

Dan de fiets en helm. 

Aangekomen bij de plek waar je fiets kan worden neergezet voor de wissel (wisselzone) wordt je helm en je fiets gecontroleerd. Hier kan het wel eens stressvol aan toe gaan. Je bent namelijk niet de enige die de wisselzone in wil en als je dan ook nog eens teruggestuurd wordt omdat blijkt dat er iets niet goed is, kan er enigszins paniek ontstaan. 

Om je helm te laten controleren moet je hem opzetten. Zorg er dan voor dat je je helm al op hebt en de sticker op je helm zit voordat je bij de controle aan komt. Zorg er ook voor dat het helmbandje goed sluit en strak onder je kin zit. 

De fiets zelf wordt gecontroleerd. Nadat de controleur gekeken heeft of de sticker ook op je fiets zit, wordt er in je remmen geknepen en druk uitgeoefend op het stuur om te voelen of deze goed vastzit. 

Als een van beide niet naar de zin is van de controleur mag je de wisselzone niet in en zal je eerst een reparatie moeten (laten) uitvoeren. 

Als je geluk hebt heeft de organisatie plaats ingeruimd voor een stand van de plaatselijke fietsendealer en kan je daar terecht. Anders zou je toch zelf moeten zorgen dat alles in orde komt. 

 

De komende blogs ga ik de verschillende onderdelen bespreken. Per onderdeel zal ik ingaan op materiaal, training en wedstrijddag. Nu zou je denken dat er 3 onderdelen zitten in een triatlon maar dan vergeet je een hele belangrijke en dat is de wissel. 

Heb je je bijna verzopen tijdens het zwemmen en heb jij je dubbelgevouwen tussen het fietsframe om maar zo hard mogelijk te gaan, kan je zomaar minuten verliezen tijdens het wisselen. En dat is verloren tijd die je makkelijk kunt voorkomen en/of verkorten. De tijd die je doorbrengt in de wisselzone moet natuurlijk zo kort mogelijk zijn.  

De volgende blog gaat over de wisselzone, de start en het zwemonderdeel. 

Pas op! Meedoen aan een triatlon wedstrijd is zeer verslavend 😊  

Krijg triatlon training!